Black Belt Seminar 2016

Written by sutani_web. Posted in Activiteiten, Clubactiviteiten, Events, Nieuws, Trainingskampen

13118950_999245660155658_866957102778049092_n      

Eén keer om de vier jaar wordt het IFK World Black Belt Seminar gehouden. De naam zegt het zelf al, een trainingskamp enkel voor zwarte banden aangesloten bij IFK. Op 27 april ging het 3e Black Belt Seminar van start in de sportcomplexen van Papendal (NL) met 5 leden van onze eigen club (Shihan Etienne, senpai’s Greet, An, Kevin en Hans), aangevuld met sensei Dave Geentjes en sensei Franky Vermeulen. Vijf dagen les krijgen van de top-of-the-top van IFK met Hanshi Steve Arniel als de ultieme kers op de taart.

Het concept van het kamp was heel eenvoudig; je diende op voorhand enkele keuzes door te geven zodat je zelf je “trainingsmix” kon samenstellen. Zo was er een keuze tussen les krijgen van Hanshi, shihans Davies (6th dan – kata), Pickthall (6th dan – knockdown system), Fomin (6th dan – knifework), Keaveney (7th dan – application on kata), Gorokov (5th dan – russian kumite), Gabathuler (7th dan – Tonfa) & Tanyushkin (7th dan – selfdefence of kihon). Tevens  waren er “special classes” zoals Brazilian Jiu-Jitsu, Krav Maga en Ashihara karate (gegeven door 4-voudig K1-kampioen Semmy Schilt!). Jullie merken het… een gevuld programma met de beste lesgevers die IFK heeft!

Begrijpelijk dan ook dat we het allemaal redelijk spannend vonden, zeker gezien het feit dat het vooral voor de senpai’s een eerste deelname betrof. De allereerste training kregen we van Hanshi zelf die voor zijn 82 jaar nog steeds uiterst goed in vorm is en de volledige training voor +/- 200 man voor eigen rekening nam. Hier werd het al snel duidelijk dat Hanshi naast een heel vriendelijke man ook uiterst scherp uit de hoek kan komen wanneer er niet wordt gedaan wat er werd gezegd! Of je nu senpai, sensei of shihan bent, je kreeg een serieuze veeg uit de pan als je technieken niet zijn wat ze moeten zijn!! Op dat moment werd ook de eerste legendarische slagzin van het kamp uitgesproken: “Sosai said, it’s either right or wrong!!”. Hiermee bedoelt Hanshi dat je de zaken 100% juist moet doen en ze ook zo moet aanleren bij anderen. Weet je het slechts 99% zeker, zoek dan eerst die 1% alvorens iets door te geven.

De vier senpai’s (Greet, An, Kevin & Hans) hadden allemaal hetzelfde parcours gekozen waar als voornaamste lesgever Hanshi zelf in zat. De organisatie was tot in de puntjes verzorgd zodat de verschillende locaties van de “classes” snel gevonden werden. Wij hadden ook het geluk dat senpai Anneke steeds heel netjes aangaf aan heel de groep: “Hanshi & Anneke is over here!” In die eerste aparte trainingen kwam al snel een tweede slagzin naar boven: “Sosai was like Octopus!”.

Dag één zat er al snel op en uiteraard is het noodzakelijk om na al die eerste indrukken de bar in te duiken om dit allemaal wat weg te spoelen. Ook hier was Sutani Dojo goed vertegenwoordigd en vonden we het onze plicht om de barman te helpen met het sluiten van zijn bar! Uiteraard is zo’n seminar ook uitstekend om nieuwe mensen te leren kennen en dit ging bij de ene (lees: senpai An) al wat sneller dan bij de anderen. De 27-jarige Russische sensei Viktor (Vicky voor de vrienden) werd al snel in de groep geïntroduceerd en zou ons de komende 5 dagen geregeld vervoegen.

Om 7u ’s morgens gingen we zoals elke dag opnieuw van start met een eerste training gegeven door Hanshi. De oogjes waren bij sommigen nog redelijk klein maar dit werd snel verholpen door een pittige opwarming. Wist u trouwens al dat Sosai een beetje zoals een Octopus was?? Na het middagmaal, dat trouwens elke dag netjes verzorgd en uiterst lekker (!) was, stond er in de namiddag van de eerste dag Brazilian Jiu Jitsu op ons programma. Daar waar wij als Kyokushin-karateka’s stoppen gaan zij verder. Het grondwerk was best leuk en aangenaam om te ontdekken, hoewel sommigen onder ons eerder de Noorse bergen opzochten, nietwaar sensei Dave…? Afsluiten in de bar maar dan op een iets vroeger uur dan de eerste dag. Het netwerken bleef echter prioriteit nummer 2 en zo leerden we Pascal en Jonathan, twee broers uit Canada, wat beter kennen of voor sommigen (opnieuw) een eerste keer. Intussen begon senpai An zowat iedereen persoonlijk uit te nodigen op ons komend winterkamp… Oh ja, we nemen onze taak serieus!

Dag drie begon gelijkaardig met de algemene training van Hanshi én voor ons de meer persoonlijke training in kleinere groepen nadien, ook van Hanshi (en Anneke). In de namiddag echter kregen we voor de eerste keer onze training van Shihan Keaveney die tot dan opgehouden was en pas op de derde dag op het kamp arriveerde. Een heel interessante training over de applicatie van kata. We werden dikwijls gevraag om zelf eerst na te denken en zaken nadien aan de groep te tonen. Mijn sparringspartner vond dit fantastisch en was steevast kandidaat om zijn “kunnen” te delen met de groep…  De dag werd afgesloten met een training Krav Maga, gegeven door de volledige Israelische ploeg. In Israel krijgt iedereen dit namelijk en al snel kwamen de messen en pistolen boven die we dan afhandig moesten maken. De avond eindigde zoals steeds in de bar en we namen op dat moment ook afscheid van Shihan Etienne en sensei Franky vermits zij nog andere verplichtingen hadden.

Dag vier = open dag!! Iedereen kon op zaterdag mee komen trainen, zelfs indien je geen IFK-lid bent of nog geen zwarte gordel hebt. Anthony Lemmens en Joke De Borger kwamen helemaal tot Papendal afgezakt om hiervan te profiteren maar jammer genoeg zagen we hen pas een eerste keer na het middagmaal! Blijkbaar waren deze trainingen volledig apart van de onze en was er weinig kans om echt samen iets te doen… Semmy Schilt stond als afsluiter die dag op het programma en het is altijd wel speciaal om les te krijgen van deze ruim 2-meter grote, 4-voudig K1-kampioen!! Laatste avond van het kamp betekent ook Sayonara-party!!! Ze hadden ons echter wel van 2 zaken mogen verwittigen. Ten eerste dat we in kostuum werden verwacht en ten tweede dat de BBQ om 18u30 doorging ipv 20u30… Maar niet getreurd, problemen zijn er om opgelost te worden. Iets eten in onze geliefde bar of een nachtelijke trip van 2u naar de plaatselijke McDonalds. Plaatselijk en 2u passen normaal niet bij elkaar maar wel wanneer er een Canadees aan het stuur zit! De party kende zijn traditionele plichtplegingen maar barstte nadien volledig los en stopte niet bij de laatste noten van de DJ… J

Laatste dag, gelukkig werd die pas om 10u gestart ipv om 7u. Een algemeen afsluitende training van Hanshi alsook de laatste aparte trainingen in de verschillende groepen. Op dat moment nog met 2 senpai’s (Kevin & Hans) en 1 sensei (Dave). Op de middag kregen we nog de mogelijkheid om enkele fotootjes te trekken en werd er ingepakt om huiswaarts te keren. Vijf zeer gevulde en leerrijke dagen waarin de boodschap van Hanshi heel duidelijk was. Verbondenheid en perfectie in IFK nastreven en de betekenis van Kyokushinkai (uiterste – waarheid – samenwerken) alle eer aandoen!

OSU!

Senpai Hans

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail